Oefening 4: je font uitbreiden


Voor deze oefening werk je verder op een bestaand font. Ofwel ga je verder op het font dat je in oefening 1 hebt gemaakt, of als je die oefening niet gemaakt hebt, dan open je een willekeurig, maar wel degelijk font in de map Macintosh HD/Library/Fonts. Verwijder uit dat font de cijfers, omdat die voor verwarring kunnen zorgen met wat er hier geoefend wordt. Ofwel bezorgt de begeleidende docent je een nieuw font om op verder te werken. In deze oefening wordt vooral gewerkt rond de verschillende soorten cijfers die bestaan.


De doelstellingen van deze oefening zijn:


1: voeg cijfers toe

In dit font zijn proportionele en tabelcijfers gewenst, meer specifiek de uithangende cijfers en tabelcijfers. Voeg deze toe, en teken ze naar behoren met alle bijbehorende eigenschappen. Voeg aan je font ook de glyphs toe die aan zullen geven wanneer er tijdens het gebruik iets fout loopt.


2: gebruik het font in een ander programma

Je zal merken dat het niet mogelijk is om getallen in dit programma in te geven: zij verschijnen niet. In plaats daarvan verschijnt een glyph die aangeeft dat er glyphs ontbreken. Zoek hiervoor de oplossing in de cursus, zodat je weet waarom dit kan gebeuren. Los dit probleem met je font op in Glyphs.


3: oplossingen uittesten

Als je alle problemen opgelost hebt, dan moet je altijd het lettertype opnieuw exporteren, en opnieuw installeren. Houd hierbij rekening met de opmerkingen die in de cursus gegeven worden, en zorg er voor dat je zeker bent dat je altijd de laatste versie van je font gebruikt om te testen.


4: indienen

Als je deze opdracht voltooid in een schoolcontext: bezorg de bestanden aan de begeleidende docent.

In het fontinformatie in Glyphs geef je het font een naam met de structuur:
GlyphsOef4_Naam_Voornaam

De bestandsnamen krijgen de volgende structuur:
Een map met GlyphsOef4_Naam_Voornaam met daar in:
GlyphsOef4_Naam_Voornaam.Glyphs
GlyphsOef4_Naam_Voornaam.otf

Als je font niet onder een correcte naam opgeslagen is, of je font verschijnt niet met een correcte naam in programma's zoals Microsoft Word of Adobe InDesign, dan wil dat zeggen dat je je creatie niet degelijk uitgetest hebt. Hiermee wordt rekening gehouden bij de beoordeling.