Wat is Glyphs?


De naam van dit programma is een woord overgenomen uit de typografie: glyphs (1) zijn de vormen die worden gegeven aan elk individueel karakter (letter) uit een font (2). Dat is ook exact wat er in dit programma gedaan zal worden: glyphs van een font vormgeven en bundelen tot een digitaal bestand zodat het bruikbaar is voor het typwerk op de computer. Dit is het uiterlijk van Glyphs anno augustus 2014:

Eerste keer opstarten

Glyphs (2011) is tamelijk recent programma t.o.v. FontLab of Fontographer en dit heeft enkele gevolgen. Om te beginnen richt het zich op de laatste nieuwe standaard in de typografie: de OpenType. Oudere standaarden zoals TrueType zijn wel (gedeeltelijk) ondersteund. In tegenstelling tot de concurrenten heeft Glyphs zich aangepast aan de hedendaagse vormgeving van het besturingssysteem OS X. Jammer genoeg is het programma enkel uitgebracht voor OS X, en niet voor Windows, Unix of Linux.


Waar download je Glyphs?

Het programma Glyphs is te downloaden van www.glyphsapp.com/get-glyphs, waar je een keuze maakt uit de verschillende licenties. Een tweede plaats waar het programma te vinden is is de App Store: Glyphs en Glyphs Mini.


De handleidingen

Naast deze Nederlandstalige handleiding is de Engelstalige handleiding terug te vinden op: www.glyphsapp.com/getting-started


Glyphs en de licenties

1. Glyph is de Engelse term voor glief of gliefen. Omdat deze Engelstalige term ook in het Nederlands ingang gevonden heeft en vaak gebruikt wordt, houden we deze in de cursus aan.

2. Om een overzicht te behouden over de typografische termen:
Lettergroep: een verzameling van lettertypes die dezelfde kenmerken bevatten, zoals bijvoorbeeld de schriften of de lettertypes met schreven.
Lettertype of letterfamilie: de overkoepelende term voor de verschijningsvormen die een letter kan aannemen, aangeduid door een naam zoals Verdana of Myriad Pro.
Font: de varianten die bestaan van elk lettertype, ook wel de gradatie, de vetheidsgraad of de lettersoort genoemd. In één lettertype kunnen er meerdere fonts geplaatst worden, zoals de Romein, de Italic. Benamingen kunnen afwijken. Zo wordt er voor de Romein ook wel Normaal, Normal, Medium of Regular gebruikt.