Oefening rubberbootje p4


Op pagina 1 en pagina 2 werd een bootje uitgetekend en op pagina 3 werden daar roeispanen voor getekend. Nu gaan we dit bootje afwerken en er voor zorgen dat het in het water ligt.


Voordat we kleur aanbrengen: lijnen trekken

In dit model is kleur aanbrengen niet zo eenvoudig: er moeten tekeningen aangebracht worden op de zijkanten van het bootje. Open daarvoor de groep van de luchtzakken, en breng met het potlood tekeningen aan op de zijkant. Dat kan door eenvoudig enkele lijnen op deze vlakken te plaatsen, of de onzichtbare lijnen te selecteren en de opties Soft en Smooth uit te schakelen.

Oefening rubberbootje

Een andere veel gebruikte manier om tekeningen te maken op ronde vlakken is door het commando Intersect Faces te gebruiken. Je tekent een vlak of een figuur die je door de luchtzakken heen trekt. Daarna selecteer je de luchtzakken samen met jouw nieuwe vlakken. Gebruik rechtermuisklik -> Intersect Faces -> With Selection.

(Gebruik in dit geval niet Intersect with Model, omdat je dan lijnen krijgt op alle plaatsen waar zitbanken, handvaten, grondplaat en dergelijke tegen de luchtzakken raakt!)

Oefening rubberbootje

Na de intersectie dien je het vlak dat je als hulpmiddel gebruikt hebt terug te verwijderen. Let tijdens dit verwijderen dat je de juiste onderdelen verwijdert!

Als dit gebeurd is, is het goed om de stippellijnen terug uit te schakelen in het menu View -> Hidden geometry. Hierdoor krijg je een beter beeld over hoe de tekeningen er uit zien.


Kleur aanbrengen

Door lijnen aan te brengen is dit model voorbereid om gekleurd te worden.

Kleuren kan met het Paint Bucket, het dertiende gereedschap in de werkbalk. Er verschijnt een nieuw palet waar je een kleur of textuur naar keuze kan kiezen. Onderdelen van je tekening verven gebeurt door er op te klikken.

Merk op dat SketchUp de groepen en componenten waar je op klikt volledig kleurt. Om een individueel vlak te kleuren kan je de groep of het component openen.

Het is mogelijk om afbeeldingen van buiten SketchUp te importeren en aan te brengen op bepaalde vlakken. Gebruik hiefvoor het menu File -> Import. Daar kies je Use as texture.

Oefening rubberbootje

Stijlen veranderen

Nu de volledige boot uitgetekend is, oogt het raar dat de boot op het gras ligt. Dit gaan we veranderen door stijlen toe te passen. Open het palet Styles (stijlen) via het menu Window -> Styles. In dit palet kan alles wat maar met het voorkomen van het model te maken heeft veranderd worden. Er is daar een pagina over met extra informatie.

De tab Edit geeft jou de mogelijkheid om stijlen te veranderen.

Herinner je dat we de grondplaat naar beneden gedrukt hadden? Hierdoor lijkt de boot een beetje onder het water te liggen in plaats van er boven op:


Tot slot